duminică, 15 februarie 2015

Alunul

Afectiuni care se trateaza cu alun:

–  alunele sunt bune pentru adolescenti, gravide, convalescenta, sportivi
–  neurastenie, depresie
–  dizolvator al calculilor urinari mici
–   teniaza (ulei de alune, cate o lingura dimineata, timp de 15 zile)
–  acopera necesarul de proteine si lipide in regimul vegetarian
– tonifiant nervos in toate starile poststres
–  proprietati  vasodilatante si tonifiante nervoase

Tratamente naturiste cu alun:

- alunele  se pot consuma fara probleme dupa ce se indeparteaza coaja. Sunt foarte bune macinate si amestecate cu miere polifloră.
- ulei de alune – este foaret bun contra teniei atunci cand este presat la rece. In astfel de cazuri se va lua câte o linguriţă pe stomacul gol mai multe zile la rând. Acest ulei se mai foloseşte şi preparate cosmetice, pentru ca uleiul de alune ajută la o mai bună lubrifiere a pielii în cazul pielii uscate in afectiuni precum ihtioză, psoriazis, etc.
- frunzele de alun – se prepara o infuzie alcatuita din 2 linguriţe de frunze zdrobite in 250 de ml de apa fierbinte. Se lasa acoperit 10 minute, si apoi se strecoară. Se foloseşte foarte bine împreună cu ceaiul de castan în afecţiuni precum: varice, flebite si alte afectiuni ale inimii

 Mod de preparare alun

–  alune consumate ca atare, decojite mai intai
–  in diverse afectiuni sub forma de ulei de alun
–  cmprese pe plagile cu ceai de frunze de alun
Tinctură din frunze de alun: frunze de alun amestecate cu alcool alimentar in proportie de 1/5 –  se ţin la temperatura camerei 15 zile după si apoi se strecoară. Este bine ca in tot acest timp sa se agite foarte des.
Aceasta tinctura se va folosit diluata –  o linguriţă în 100 ml apă. In afecţiuni mai uşoare se pot folosi şi 10 picături – sunt bune si recomandate curele de lunga durata
Praf din frunze de alun: frunzele uscate de alun se vor macina si apoi cerne. De 3 ori pe zi se va lua un varf de cutit. Se va ţine timp de 10 minute, după care se înghite cu apă.
Macerat de alun în vi: 50 de grame de scoarta de alun macinata – la 1 litru de vin alb – se ţine timp de 8 zile agitând, si apoi se strecoară. Acest preparat este bun in cazul ranilor atât intern cât şi extern, ulcere sau răni vechi
Se poate consuma intern de 3 ori pe zi – câte 50 ml – în cazurile în care se doreşte refacerea circulaţiei sângelui sau în alte afecţiuni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu