duminică, 15 februarie 2015

Ceai de albastrele

 Proprietati farmaceutie Albastrele:

Flori de albastrele
Uz intern
–  antidiareice, provoaca strangerea tesuturilor, modereaza secretiile, usureaza cicatrizarea, cresc diureza, calmante, diuretice
Uz extern
– calmante

 Afectiuni tratate cu Albastrele:

boli tratate cu albastrele: diaree, dispepsie (tulburari ale digestiei), afectiuni renale ale vezicii urinare, afecţiuni renale şi ale vezicii urinare, afecţiuni oculare, anorexie, atonie musculară, boli de piept, bronşite, boli intestinale (reface flora intestinală), calmant în iritaţii oculare, conjunctivite, creşte diureza, constipaţie, colici intestinale şi stomacale la sugari, cearcăne, diaree, dispepsie, disurie, eczeme zemuinde, eczeme pruriginoase, furunculoza pleoapelor, galactagog (creşte cantitatea de lapte la femeile care alăptează), hemoroizi, infecţii intestinale, indigestii, iritaţii oculare, înroşirea pleoapelor, ihtioză, pleoape căzute, psoriazis, rinichi, răceli, tăieturi, uscăciunea tegumentelor, ulceraţii supurate
– dureri de cap ce apar pe fondul oboselii oculare

Tratamente naturiste Albastrele:

– la 200 ml apă clocotită se va pune o linguriţă de flori de albastrele uscate. Se lasa acoperit pentru 10 minute si apoi se strecoară. Ceaiul de albastrele se utilizeaza înainte de mesele principale
- florile proaspete de albastrele se zdrobesc si se vor aplica sub formă de compresii atunci cand se folosesc extern. Cand sunt folosite intern se va lua din această pastă cate 3 lingurite in decursul unei zile.
– se mai poate face tinctura din flori de albastrele: 50 g de flori de albastrele mărunţite in 250 ml alcool alimentar de 70°. Se vor tine intr-o sticla inchisa bine, timp de 15 zile la temperatura camerei si se agita des. Apoi se strecoară şi se va pune la rece. Se poate face si cura din tinctura de albastrele: la 1 litru de apă sepun 10 ml de tinctură. Se va folosi extern, la răni sau intern in loc de apa.
Centaurea cyanus
– praf de albastrele: se macina florile cu rasnita. Se ţine sub limbă un var de cutit din aceasta pulbere  timp de 10 minute după care se înghite cu puţină apă.

Mod de preparare Albastrele: ceai de Albastrele, macerare la rece

Intern
– o lingurita si jumatate de flori de albastrele se va pune la 300 ml de apa care fierbe; Se va acoperi timp de 15-20 de minute; ceaiul de albastrele se bea cald in 3 inaintea meselor principale, cu o jumatate de ora.
– pentru afectiuile oculare se foloseste maceratul la rece. Se picură usor pe pleoapă şi ochi. Pentru o mai buna eficienta se pune o compresă pe pleoape timp de de 30-60 de minute pe zi. Pentru rezultate mai bune se pot adăugaşi flori de muşeţel şi tei.
Extern
In cazul bolilor de piept: se  face ceai de albăstrelecombinat cu: pătlagină, nalbă, lichen de islanda, brad.
Boli intestinale: impreuna cu ceaiul de albastrele se recomandă consumarea iaurtului, iar în caz de diaree se va face ceai de albăstrele combinat cu frunze de afin.
Constipaţie: este foarte buna combinatia de albăstrelele cu aloe vera. Se vor face  2 ceaiuri consumate dimineata si seara.
Eczeme zemuinde: praf de albăstrele se amesteca cu praf de aloe 1/1 si se aplica local. Cel mai bun rezultat se obţine dacă se spala local cu soluţie din 10 ml tinctură de arnică la 1 litru de apă.
Eczeme pruriginoase: ceaiul de albastrele se amesteca cu ceai de lamaie
Galactagog: ceai de albăstrele împreună cu fenicul (măcinat) 1\1, 2 linguriţe din amestec la 500 ml apă clocotită. Se acopera pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Ihtioză: ceaiul de albastrele se amesteca cu putina faina si se pun compresii timp de 8-12 ore, după care se va spăla şi se unge cu ulei de măsline. In acelasi fel se va face si  în psoriazis şi la uscăciunea tegumentelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu